Personlig tränare! Vad/varför?

Vad är en personlig tränare? Det kan verka simpelt, det är väl en person som hjälper kroppsbyggare att bli ännu bättre. Eller?

Ja absolut, men också så mycket mer! En personlig tränare är en person som hjälper dig som behöver hjälp med allt inom träning och kost. Det kan vara att man tränar tillsammans i gymmet 2 gånger per vecka inför en specifik prestation eller mål, att man hjälper dig med att få en trivsam vardag med kosten eller att man hjälper en äldre person att kunna lyfta sitt barnbarn. En personlig tränare är alltså en person som gör att ditt liv får en ökad livskvalitet! Det är upp till var och en att avgöra hur mycket det är värt.

Hur kan en personlig tränare hjälpa dig då? Jag kommer förmodligen skriva en hel artikelserie om hur en personlig tränare kan hjälpa dig med nu kommer dock att ta det lite snabbt i olika punkter (utan inbördes ordning):

  1. Få träningen gjord. En personlig tränare kan hjälpa dig att få in din träning i vardagen. Detta genom att lägga det på rätt nivå för dig som klient samt att planera anpassat många och långa träningspass.
  2. Förändra din livsstil. Ja, du kan faktiskt förändra din livsstil genom att ha en personlig tränare. Det är inte så jobbigt eller komplicerat som det låter eftersom en personlig tränare lägger förändringarna på rätt nivå, i rätt takt och anpassat stora doser för att du ska lyckas med dem!
  3. Få mer energi. Genom att bryta gamla mönster som inte gör dig gott, som du har velat bryta i ett decennium och nu till slut bryter med hjälp av en personlig tränare, kommer du att få mer energi i vardagen. Det kan låta jobbigt att behöva börja träna och att det skulle ta en massa energi. Det är snarare tvärtom, fysisk aktivitet gör en mer produktiv på jobbet och i sitt övriga liv! Investera alltså i din hälsa för att prestera och må bättre i vardagen!
  4. På plats eller online. Inom personlig träning erbjuds ofta både träning på gymmet samt coaching över nätet. I båda uppläggen kan det ingå allt från endast ett anpassat träningsschema till ett fullkittat tränings- och kostupplägg anpassat efter just dina specifika förutsättningar och mål. Detta gör alltså att du antingen kan få den direkta kontakten med din personliga tränare på gymgolvet eller ha kontakten över nätet och få feedback den vägen. Onlinecoachning är i 99% av fallen ett billigare alternativ om du känner dig redo att göra jobbet utan att ha någon som står bredvid dig.
  5. Bygg muskler, bygg styrka eller tappa fett. Som det låter. En personlig tränare kan hjälpa dig att bygga muskler för att stärka upp och minimera risken för skador, bygga styrka för att orka lyfta ditt barnbarn eller tappa fett för ett mer hälsosamt och kvalitativt liv! Detta genom att lägga förändringarna på rätt nivå för dig och därför nå de mål du satt upp utan att något av målen ska kännas övermäktigt!
  6. Kontinuitet. Consistency is key! Långvarighet är nyckeln till framgång. Du kommer att få hjälp med att bryta gamla vanor och att sedan inte falla tillbaka i dem. Det som ofta händer är att man lyckas åstadkomma en förändring men att man sedan ett, tre eller fem år senare faller tillbaka i de gamla mönstren eftersom man tog sig vatten över huvudet och la i alla växlar samtidigt. En personlig tränare underlätta för dig att följa din plan och dessutom uppdatera den anpassat efter dina framsteg. Du har alltså någon som håller dig ansvarig för dina beslut och kommer vara där och stötta på dig om du börjar tappa din motovation.

Detta är bara några få saker av vad en personlig tränare kan hjälpa dig med! Listan hade kunnat bli väldigt lång men detta det främsta som merparten har haft utmaningar med innan de började jobba med en personlig tränare och sedan inte haft efteråt. I alla fall enligt min erfarenhet.