Hemmagym – Vad? Varför? Hur?
Många är nog bekanta med ordet hemmagym och alla har sina egna uppfattningar vad det innebär. Vad som är ett måste att ha, vad man kan skippa och vad som är kul att ha. I detta blogginlägg tänkte jag gå igenom vad mina tankar är om hemmagym, vad som finns i mitt, vad jag anser är ”must have” samt varför det kan vara både en för- och nackdel. Jag skriver denna artikel eftersom vårt hemmagym nu är uppgraderat och tänkte att det kan vara intressant att höra mina tankar bakom det.
Vad är ett hemmagym? Det är helt enkelt ett gym i hemmets lugna vrå. Enligt Wikipedia är definitionen av gym att det är ”en lokal för fysisk träning, ofta styrketräning”. Det står inget om att man måste ha vissa maskiner, tillbehör eller redskap. I nästa del, där jag går igenom vad jag anser att man borde satsa på att införskaffa först är alltså inte en absolut sanning för alla. Utan endast vad jag anser ger mycket ”bang for the buck” och som man kan träna igenom hela kroppen på ett bra vis.
Vad bör man ha i ett hemmagym då? Ja, det beror på hur mycket plats du har och vart du bor. Bor du i en liten lägenhet är det alldeles utmärkt att införskaffa sig en kettlebell. Den tar 1 kvadratdecimeters plats men är ett ypperligt redskap att träna igenom helt kroppen med. Har man två i olika vikter kan man dessutom få in både bra över-/ och underkroppssträning. En kettlebell är alltså ett hemmagym i miniatyr. Nackdelen med kettlebell är att vikten är konstant så när du blir starkare kommer vikten förmodligen att bli för lätt. Det är dock ett jäkligt kul träningsredskap!
Tar man det ett steg längre och har ca 8 kvm plats (3×2,5m) så skulle jag säga att man ska sikta på en stabil bänk, ställning, stång och vikter. Detta gör att du kan utföra alla grundövningar man normalt gör på ett gym. Allt ifrån marklyft, knäböj och bänkpress till press över huvudet och stångrodd. Du kan alltså få helt komplett träning av hela kroppen på endast 8 kvm med en skivstång, en ställning, vikter och en bänk. Vill man sedan ytterligare lägga till bara något skulle jag rekommendera ett ”Pulley system”. Detta har jag själv i hemmagymmet och den fungerar utmärkt som ett substitut till en dragmaskin fäst i översta trissan. Nackdelen med denna typ av gym är att det direkt sticker i väg en prisklass. Har man lagt pengarna på denna typ av gym kommer detta förmodligen vara ens primära träningslokal och vissa kan ha problem att pusha sig i ett helt ensamt gym. Vet man att man är en av dessa är ett hemmagym inget för dig då träningen direkt kommer bli ineffektiv om du inte försöker pusha dina gränser ibland.
Har man än mer plats kan man såklart utveckla den så långt man vill. Allt från att skaffa ett helt hantelrack till dragmaskiner med latsdrag och roddtillbehör. Ovan är dock grunden till ett bra hemmagym i min mening. Fyra saker. En bänk, en ställning, en bänk och vikter.
Varför ska man ens skaffa ett hemmagym? Är det inte bara dyrt? Det kan absolut kosta lite pengar. I gymmet som vi har i förrådet har totalt kostat ca 13 500 kr, och då kom vi undan ganska lindrigt. Tänker man dock att vi är tre som använder det, och ett gymkort i vanliga fall kostar ca 4000kr/år så tar det drygt två år och vi har sparat de pengarna vi lade ned på gymmet. Den fördelen som jag märker mest med att skaffa ett hemmagym var att min mamma och lillasyster som var väldigt anti gym innan, mest pga att de inte villa träna bland folk, började styrketräna när vi fick vårt gym. Har man pengarna är 13 500 inte speciellt mycket att betala för att två personer ska hitta en ny hobby som kommer få dem att må bättre, få en ökad livskvalité, men framför allt: som de tycker är riktigt roligt! Som sista fördel kan nämnas att det är ett tidseffektivt sätt att få träningen gjord. Du kan dels dela upp passet i 3×20 min om du inte hinner träna 1h i taget, dels att du slipper resan till och från gymmet som oftast tar lika lång tid som själva passet i sig.
Nackdelarna med ett hemmagym är dels att det i början kan vara en stor utläggning med pengar. Har man pengarna kan man se det som en investering i sin hälsa, men man ska inte skoja bort närmre 15 000 kr. Den andra nackdelen är att många, som tidigare nämnt har det svårt att träna om de är själva på gymmet. Då är hemmagym ingen bra idé. Den tredje nackdelen är att man aldrig riktigt blir fulländad, den finns alltid saker man kan införskaffa för att göra det lite bättre, om man är lagt åt det hållet.
Vårt hemmagym är nyss uppgraderat och består nu av:
En styrkelyftsstång från Nordic Fighter med en maxlast på 340kg. Väldigt skön med ordentlig lättring så man får ett bra grepp vid både marklyft, bänkpress och andra drag/pressövningar.

En skivstångsstälning från Master Fitness (Maxi – master) som självklart är höj och sänkbar. En braoch stabil ställning med en maxlast på 300kg. Du kan alltså böja rediga vikter här!

En plan bänk från Nordic Fighter med en maxbelastning på 250 kg och väldigt fin friktion gentemot dynan!

Ett pulley system från Recoil som man fäster i taket och kan ta ned när man inte använder det. Det tar de facto ingen plats alls! Väldigt bra och prisvärt.

Sedan har vi lite småplock i form av en 12kg kettlebell, ett par 8kg hantlar, något gummiband, ett par ställbara hantlar från 1-15kg och skivstångslås så inte vikterna ramlar av.
Jag är väldigt nöjd med detta gym eftersom det har allt man behöver för att få till en komplett träning. Självklart finns det saker som är kul på ett gym som man av rent praktiska skäl inte kan ha här, ex en kryssdrag eller en benpress. Allt essentiellt, grunden, kärnan i ett gym finns dock. Vilket ä mitt tycke är det viktigaste.
Före uppgraderingen av hemmagymmet:

Efter uppdateringen av hemmagymmet:
